Oricât de „greu" ar fi în România,pentru mine va rămâne locul în care m-am născut şi nu numai că nu doresc să schimb acest lucru dar nici măcar pentru un trai mai bun nu mi-aș parasi definitiv țara.Este de recunoscut că am fost și suntem cu un pas sau poate chiar mai mulți în spatele altor popoare, însă cred că putem schimba asta.Am avut, avem si vom avea personalități care ne-au făcut mândri ca suntem Români, artiști, sportivi etc.Dar sa nu uitam cuvintele lui Napoleon Bonaparte,”Gloria este trecătoare. Anonimatul este veșnic"!Tocmai de aceea am îndrăznit să preiau un fotoreportaj pe care l-am găsit pe site-ul Muzeului de fotografie.ro, acest fascinant album foto a fost realizat în anul 1933.După ce a apărut la Lepzic, sub semnătura fotografului Kurt Hielscher, albumul fotografic “România”, un album care avea să capteze atmosfera anilor interbelici așa cum puține albume asemănătoare au făcut-o.
Kurt Hielscher. Fotoreportaj din 1933.(Popas pe Vf Prislop).

Hielscher a relatat într-un cuvânt înainte cum a ajuns să realizeze acest album: “În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspete în România și să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice etc. În ajunul călătoriei mele un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ți pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găsești deosebit în România?” Mulți trebuie să aibă aceeași părere. Ce puțin se știe despre această țară…”

Tot Hielscher avea să continue: “Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de culoare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și culoarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa.”


Dați clic pe poza pentru a vedea imaginea la mărime originală!

Sursa foto Muzeului de fotografie.ro