Chiftele de hribi
Chiftelele de hribi sunt delcioase si satioase, fiind un preparat de post foarte des intalnit in bucataria munteneasca.
Ce ingrediente se folosesc?
- 6-8 bureti sanatosi
- 4-5 catei de usturoi
- 1/2 rosie sau bulion
- faina
- pesmet
- 1 cartof fiert
- 1 lingura cu sare
- 1 lingura cu zahar
- 200 ml ulei
- marar si cimbru tocate fin
- piper macinat
Cum se prepara?
Ingrediente pentru 4 persoane
- Cureti hribii, ii speli in mai multe ape, inlaturi coditele daca nu sunt compacte, altfel le pui la fiert impreuna cu hribii, in apa cu sare si zahar.
- Dupa 15 minute de fierbere, scurgi ciupercile si apoi le toci marunt.
- Farami cu furculita cartoful, il pui intr-un castron mai mare, adaugi hribii tocati, usturoi pisat, jumatate de rosie decojita, taiata felii subtiri, marar si cimbru tocate fin, sare si piper macinat.
Framanti amestecul cu mana cateva minute, intinzi un sul mai grosut pe planseta infainata. - Tai felii mai groase, rotunjesti cu mana, treci prin pesmet si prajesti in ulei incins. intorci des, ca sa nu se arda si sa nu se imbibe de ulei.
- Servesti chiftelele cat sunt calde, cu muraturi sau cu salata picanta de rosii.
Salata de fasole si ridichi
Perioada postului, pe langa insemnatatea spirituala reprezinta si o provocare … culinara . Astazi va propun o salata consistenta din fasole ce poate fi servita atat la pranz dar si la cina. Eu ador salata asta si o fac des primavara si toamna indiferent daca e post sau nu.
Ingrediente:
- 250 g fasole fiarta
- 1 ceapa medie
- 2 catei usturoi
- 3-4 ridichi
- 2 linguri ulei de masline sau oricare altul
- 1 lingurita otet balsamic
- Sare, piper dupa gust
- 1 legatura mica de patrunjel
Totul este foarte sim plu. De regula, cand fac mancare din fasole pun niscaiva fasole deoparte pentru salata. Fasolea scursa se amesteca cu ceapa, usturoiul si ridichile taiate feliute subtiri. Toate aceste legume se rasfata cu ulei, otet, sare, piper , dupa gustul fiecaruia. La sfarsit presaram patrunjelul verde si plin de vitamine.
Salata-i gata!!! Fasolele sunt surse de proteine iar celelalte legume vin cu desaga plina de vitamine. Daca punem alaturi si niste painite cu seminte facute in casa, cina-i gata.
Pofta buna!
Antica, straveche bautura egipteana
Antica, straveche bautura egipteana, era menita sa-i tina mereu in putere pe sclavii care munceau la maretele piramide, sub razele nemiloase ale soarelui din desert. Bautura curata vasele de sange si asigura o viata lunga si sanatoasa. Se crede ca bautura ar fi aparut pe vremea faraonului Amenhotep al II-lea. Licoarea insa, era preparata si de preotii egipteni care cunosteau bine atat tainele organismului uman cat si plantele, salbatice sau cultivate, si virtutile acestora.
Patru lamai bine coapte, de marime potrivita, cu coaja cat mai subtire, si trei capatani de usturoi. Lamaile se spala bine, se storc si cojile ramase se dau prin masina de tocat. Usturoiul se curata si se piseaza ca pentru mujdei.
Toate aceste ingrediente se pun intr-un vas emailat sau vas de sticla, borcan, se amesteca bine si apoi se toarna doi litri de apa fiarta si racita. Vasul se acopera cu o bucata de tifon pusa in doua si se tine la frigider pentru trei zile, 72 de ore. Dupa acest interval de timp, lichidul se strecoara prin tifon pus in patru, se pune in sticle inchise etans si se pastreaza la frigider.
Nu va temeti ca frigiderul va prinde miros de la usturoi. Lamaia face sa dispara mirosul neplacut. Daca totusi vi se pare ca frigiderul miroase a usturoi, puneti in interior o ceasca plina cu otet.
Cura cu bautura Antica dureaza cinci luni si este bine sa se inceapa in asa fel incat sa prinda lunile de primavara, perioada cand organismul este mai slabit si mai predispus la boli. Timp de cinci zile se iau de patru ori pe zi cate 50 ml de Antica cu 30 de minute inainte de masa. Se face pauza de zece zile dupa care procedura se repeta.
Aperitive
Impresioneaza-ti oaspetii cu aperitivele potrivite fiecarei ocazii. Acceseaza aceasta sectiune, studiaza alternativele si poti fi sigur(a) ca vei face cea mai inspirata alegere.
Aperitiv cu Branza