Pagini

duminică, noiembrie 21, 2010

Traditii de Craciun


Există o mulţime de tradiţiile de Crăciun, care sunt practicate de un număr de ţări din întreaga lume. Aceste tradiţii pot fi diverse, precum cultura şi practicile religioase ale fiecărei ţări de pe glob.
 
     Intreaga lume devine plină de fericire nemărginită şi bucurie. E timpul Craciunului timp pentru distracţie adevărată. Deşi o ocazie de sărbătoare universala, tradiţia de Crăciun variază de la ţară la ţară, din loc in loc.
    La noi in tara inainte de 1989, de Crăciun a fost un cuvânt interzis, dar, în ciuda acestor restrictii, cei mai multi dint-re noi am pastrat traditiile, în casele noastre. 


În satele româneşti tradiţia spune că trebuie să  se curete casa si gospodaria foarte bine cu cate-va zile înainte de Crăciun. 


    Există, de asemenea, un obicei foarte important (numit "Ignat", în cinstea Sfântului Ignatie),  


pe 20 decembrie, atunci când  zăpadă a căzut deja şi este suficient de frig fiecare familie trebuie să-şi sacrifice  porcul  crescut in gospodarie pentru masa de craciun.

    In Romania colindele de Crăciun sunt foarte importante,aceste frumoase cantece sant compuse in asa fel  acestea să reflecte asupra naşterii lui Isus, şi pentru a obţine puterea de a depăşi obstacolele vieţii.Postul Craciunului: 


     Crăciunul începe cu post , care dureaza sase saptamani (de la 24 noiembrie la 15 decembrie). Postul presupune renuntarea la carne, ouă şi lapte, sau ca bunicii nostri ar spune, imobilizarea la alimente dulci.
Un post adevărat ar însemna renunţarea la dragostea fizică, la alcool si la alte placeri ale vetii . Oamenii  in varsta de la  sate  in timpul postului nu asculta la radio si nu se uita la tv. Postul se încheie în noaptea de Crăciun.




România şi-a păstrat toate tradiţiile religioase şi folclorice. Roşu, negru şi alb sunt culorile asociate cu costumul traditional popular românesc. Negru reprezintă noapte de iarnă, care se încadrează foarte devreme în luna decembrie, roşu este culoarea podoabelor cu care copiii  merg cu colindul  pe drumuri troienite de zapada,din casa in casa, in ajunul  Craciunului,  albul este  zapada care reprezinta venirea  lui Mos Craciun deplasindu-se cu o sanie aurie trasa de reni.


      Legenda lui Moş Crăciun provine de  prin secolul patru, Sfantul Nicolae din Myra Faimos pentru generozitatea sa pentru cei săraci , se spune ca Sfântul Nicolae a salvat trei fete  de la sclavia pacatului cand tatal lor un nobil sarac ar fii vrut sa le trimita spre a se prostitua, astfel ar pute sa le faca si lor putina zestre pentu a putea sa le marite,legenda spune ca sf Nicolaie s-ar fii furisat sub fereastra fetelor si le-ar fi pus la fiecare cate o punga cu aur.. Sfântul Nicolae este portretizat ca un episcop bărbos în veşminte canonice, şi ziua lui  este sărbătorita  la aniversarea morţii sale, pe data de sase decembrie.




     În ajunul Crăciunului,  un brad este adus în casă şi decorat de către membrii familiei. Copiii cred ca "Mos Craciun"este cel care le aduce cadourile si bradul astfel încât acestia  scriu scrisori uneori pentru ai cere cele preferate lor: dulciuri, ciocolata, jucarii, jocuri, cărţi şi multe altele. Dar nu numai copiii primesc cadouri de la Mos Craciun si adulţii din familie lor găsesc sub brad  tot felul de suveniruri sau cadouri.
   Prima zi de Crăciun este, de obicei petrecut cu toată familia în jurul mesei, după participarea la slujba de la biserica de Crăciun; celelalte două zile sunt rezervate pentru rude ,prieteni sau vecini. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dumneavoastra aici!

Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!

Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!