NITRON este un produs de clasa superioara.
Dezvoltat ştiinţific cu scopul de a construi masa musculară fara grasimi
şi pentru a sprijini refacerea ţesutului muscular post antrenament.
Comuna Cârlibaba,este un loc neobisnuit de frumos,cu un nume simpatic.Plasata într-o depresiune adânca din Muntii Rodnei,decorul montan care inconjoara comuna este absolut mirific,de pe masivul Dadu,Fluturica si Bâtca Tatarcii se pot admira vaile Cârlibabei si Bistriței Aurii.
Cârlibaba |
Localitatea a fost mentionata despre existenta s-a de calugarii de la Manastirea Putna care, 1629 scriau ca, atunci cand Miron Barnovschi Movila trebuia sa plece sa ocupe scaunul Moldovei ,,a gasit tara fara de domn,pradata de tatari si de tâlhari,care au lasat la Sucevita numai cu piatra,iar altii sunt la Cârlibaba iar manastirea sta in frica mare”.
Prima atestare documentara, de la care localitatea isi are numele o aflam din scrisoarea parcalabului Sucevei, Mihaly Tolnay, datata din 1595 si in baza careia Nicolae Iorga a transcris "Hidronimul Carlibaba" sub forma de Cramabahalu.
In ceea ce priveste toponimele localitatilor de pe teritoriul comunei, acestea sunt mentionate pentru prima data in uricul din 15 Februarie 1410, cand Alexandru cel Bun a donat muntele Suhard manastirii Moldovita.
In ceea ce priveste toponimele localitatilor de pe teritoriul comunei, acestea sunt mentionate pentru prima data in uricul din 15 Februarie 1410, cand Alexandru cel Bun a donat muntele Suhard manastirii Moldovita.
Centrul comunei este asezat la confluenta râului Bistrița cu pârâul Carlibaba, in locul unde se despart munții Țibaului, Obcina Mestecanișului si Munții Suhardului, care inconjoara comuna.
Populatia
În comuna strajuiesc drept martore a istoriei zbucimată al acestor locuri de legenda,trei Biserici doua Ortodoxe si una Romano-Catolica.A existat candva si o Sinagoga evreiasca,dar in cel de al doilea razboi mondial a fost transformata in grajd pentru cai iar in timpul comunismului a fost demolata.
Aici obiceiurile sunt dintre cele mai variate,chiar daca apartin unui anume grup etnic,la ele participa într-un fel sau altul toata comunitatea:-La1noiembrie,Luminatia,(Ziua-Mortilor)24iunie,Johanes Feuer(focul lui Ioan)in Noaptea de Sânziene,cand se fac focuri mari(focuri de tabara pe dealurile din jurul comunei).De Craciun, în seara ajunului grupuri de colindatori umbla din casa in casa dând vestea cea mare,Nasterea Domnului.Irodul,Capra,Colinda-Ruseasca(Colinda-Hutula).De revelion in seara ajunului Anului Nou,merg in vizita urând din casa în casa,plugarii,capra,ursul,si tot felul de piese istorice cum ar fi Brancovenii,un grup mai mare de barbați care reiau povestea domnitorului si al fiilor acestuia,care captivi fiind la Portile Imperiului Otoman,refuza sa se lepede de credinta crestina...
Bisericile din comuna:
Biserica Ortodoxa din Carlibaba Sfintii Apostoli Petru si Pavel |
Biserica Ortodoxa fosta Evanghelica din Carlibaba |
Biserica Romano-Catolica din Cârlibaba a fost construita în anii1900-1913.
Când austriecii au cucerit Galiţia şi Lombardia, a avut loc prima emigrare a germanilor spre Bucovina... mai apoi, între anii 1784 şi 1787 un alt val de germani zipser din Ungaria şi Slovacia apare tot în zona Bucovinei, formând aici colonii germanice. Pe partea dreapta a râului Bistriţa Aurie,care împarte localitatea în două, s-a dezvoltat comunitatea alcătuită cu precădere din romano-catolici, parte cunoscută şi sub denumirea de Ludwigsdorf (germană) după regele maghiar Lajos Ludwig I, denumire oficială primită în anul 1797.În anul 1900, episcopul Majlat dispune construirea unei biserici catolice la Cârlibaba (Ludwigsdorf), în anul 1913 trimiţând primul preot (Joseph Kapcza, luat prizonier la ruşi în anul 1915), parohia făcând deci parte de la început din Episcopia de Alba-Iulia, deoarece catolicii de pe partea dreapta a râului Bistriţa au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, ,,hartă” ce se menţine până în ziua de astăzi, când comunitatea catolică numără circa 100 de familii (300 de suflete.
„Cârlibaba, cuib mitic unde istoria se întâlneşte cu legenda… Şi stema cu însemnele heraldice caracterizante: scutul oglindindu-se în apele Bistriţei şi cele trei lacrimi vărsate pentru stabilitatea acestui colţ de lume bucovinean.”
Stema comunei Cârlibaba |
„Cârlibaba, cuib mitic unde istoria se întâlneşte cu legenda… Şi stema cu însemnele heraldice caracterizante: scutul oglindindu-se în apele Bistriţei şi cele trei lacrimi vărsate pentru stabilitatea acestui colţ de lume bucovinean.”
Zi de Duminica la biserica ortodoxa din Carlibaba 1915 |
Cârlibaba Cimitirul Evreiesc ,dateaza înca din anul 1790. |
Cârlibaba Noua |
Multa verdeata la Cârlibaba |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!