Pagini

marți, februarie 18, 2014

Navigatorii disparuți.Film documentar despre viața plutasilor de pe cursul superior al Bistrței Aurii


Plutaşii de odinioară transportau oameni sau lemne spre fabricile de cherestea, pe distanţe de sute de kilometri.Prima menţiune care atestă practicarea plutăritului în Moldova este un document de scutire de taxe vamale pentru diferite mărfuri, inclusiv plute, acordat de Ştefan cel Mare locuitorilor din satul Negoieşti, la 13 martie 1466.
Plutăritul a fost practicat sute de ani pe Valea Bistriţei Aurii. Pe vremuri, acesta reprezenta singura modalitate de transport a lemnului către marile oraşe unde erau fabrici de cherestea. Din vremurile de altădată, „ucise“ de dezvoltarea transportului rutier.Odinioara,de la Carlibaba mai sigur cam din Sesuri si pana ,,hat"in jos pe la Piatra Neamt sau mai departe la Bacau,râul Bistrita,purta pe apele sale mii de metri cubi de lemn de brad sau molid.Sute de tone de lemn erau transportate in acele vremuri lin si fara zgomot,fara gazele intepatoare a esapamentelor,doar cu cateva reguli nescrise stiute doar de acei barbati adevarati si destoinici care stiau sa manevreze o pluta.Acel mijloc de transport ieftin dar destul de riscant la acea vreme,insa foarte esential pentru oamenii muntelui,folosit pina aproape prin anii 70. Pentru a reflecta asupra trecutului si pentru a intelege prezentul,mai ales pentru a proiecta viitorul in esenta  este cea ce noi trebuie sa vedem si sa invatam din mostenire si din istoria lasata de inaintasii nostrii.Promovarea istoriei locale este o cale greu de parcurs,de a induce sau de a implementa generatiilor tinere valorile si traditia.Localitatile de pe Vale Bistritei au reprezentat si reprezinta din totdeauna un univers aparte in mediul cultural romanesc.Un mediu geografic deosebit de frumos care se reprezenta nu numai in casele oamenilor,in portul lor,ci in tradiţiile zonei.In acest context etno-folcloric plutăritul nu a reprezentat doar un simplu meşteşug aducător de venituri ci un mod de viaţă pentru majoritatea locuitorilor din zona. Mai jos aveti un film documentar despre viata plutasilor de odinioara, un film interesant „probabil cel mai frumos documentar despre viata plutasilor din cursul superior al Bistritei Aurii”.
Remington-Style - Premium

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile dumneavoastra aici!

Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!

Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!