Mici la stat dar mari la fapte, mărunţi dar puternici şi foarte rezistenţi, blânzi şi puţin pretenţioşi, capabili să reziste celor mai geroase ierni ori în zonele cele mai aspre, cu puţină hrană, adevăraţi supravieţuitori în condiţii extreme, huţulii, micuţii cai care au uimit armata austriacă, sunt o adevărată comoară genetică, păstrată cu sfinţenie în munţii Bucovinei, la Herghelia Lucina.
Pentru descoperirea acestui fenomen, specialistii din sase tari,membrii ai Federatiei Internationale de Crestere a Cailor de rasa Hutula au venit in Bucovina la Lucina.
Astfel in luna Iulie al acestui an timp de trei zile,la Herghelia Lucina care este gestionata de Directia Silvica Suceava,au fost organizate sedinte tehnice si diverse actiuni care vizeaza conservarea fondului genetic.Tot in acest timp s-au organizat vizite in incinta hergheliei,demostratii hipice si o mare sarbatoare campeneasca alaturi de cei care sunt considerati a fi creatoriirasei Hutule.
Herghelia Lucina şi armata austriacă
Istoria Hergheliei Lucina şi creşterea cailor huţuli este strâns legată de prezenţa armatei austriece în Bucovina aflată sub ocupaţie. Povestea înfiinţării ei a fost spusă, pe scurt, de şefa Hergheliei Lucina, Mihaela Sarafeşcu, care a fost apreciată de toţi oaspeţii pentru implicarea şi dăruirea ei, fiind considerată de directorul DS Suceava, Sorin Ciobanu, drept “sufletul a tot ceea ce vedeţi aici”.
“Creşterea sistematică a calului huţul a început în 1856, sub îndrumarea colonelului Martin von Hermann, care s-a gândit că acest cal este perfect pentru nevoile armatei. Până în acel an, herghelia era folosită ca păşune pentru herghelia de la Rădăuţi”, a spus Mihaela Sarafeşcu, precizând că în prezent herghelia are un efectiv de 330 de capete şi 1.772 de hectare.
Ea a oferit vizitatorilor un tur al grajdurilor, prezentându-le câteva din cele mai reuşite exemplare de cai huţuli, armăsarii pepinieră, folosiţi pentru transmiterea caracteristicilor rasei la noile generaţii. Principalele linii de cai huţuli care sunt perpetuate la Lucina sunt Ouşor, Goral, Hrobby, Pietrosu şi Prislop.
“Rasa huţul este o rasă mică de înălţime, talia este de 1,40 – 1,44 metri, principala sa caracteristică este forţa, rezistenţa. Este un cal robust, tipul calului de munte, de aceea a fost folosit de armată pentru transportul alimentelor, al armamentului, muniţiei sau personalului. Este o rasă foarte rezistentă atât la condiţiile de mediu, cât şi la condiţiile de hrană, la boli şi la frig, pentru că aici temperaturile în iarnă sunt de minus 30 de grade Celsius. Valoarea materială este una mică după părerea mea, dar cea genetică nu se poate exprima nici în lei, nici în cuvinte, de aceea şi fac parte din patrimoniul genetic de stat”, a precizat şefa Hergheliei Lucina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!