O lume in care oamenii isi confectionau singuri hainele, bunicile torceau si teseau, vasele erau facute din lut, iar tacamurile – cioplite in lemn pare acum o utopie, insa ea a existat.
Ramasite ale ei pot fi regasite in localitatea Carlibaba din Suceava, ascunsa undeva intre munti impaduriti, la granita cu Maramuresul. Pentru a ajunge in aceasta localitate trebuie sa mergeti pe drumul E85 spre Vatra Dornei, dupa care urmariti indicatoarele care va indruma spre localitatea Ciocanesti.
Comuna este strajuita de Masivul Tibau, Muntii Suhardului si Obcina Lucinei si strabatuta de raul Bistrita. Traditiile romanesti se imbina cu cele nemtesti, deoarece in vechime germanii s-au stabilit aici pentru a se ocupa de minerit.
Cei care vor ajunge la Carlibaba pot poposi la pensiunile din imprejurimi sau pot profita de ospitalitatea oamenilor care stau in satele din apropiere, cum ar fi Valea Stanii sau Tibau. Puteti alege drumetii scurte in padurile si muntii din apropiere, cum ar fi Piatra Tibaului.
Cei care doresc sa stie cum traiau localnicii in vechime pot sa viziteze atelierele din localitate. Turistii pot afla procedeul cum se face branza: de la mulsul laptelui, procedeul de realizare a cheagului, dospire a casului si produsul final. De asemenea, pot invata cum se alege untul, cum se toarce lana cu fuiorul si furca, cum se tes covoarele, cum se sculpteaza in lemn si cum se fac bunditele.
La sfarsitul lunii august turistii pot asista la festivalul pestelui care tine doua zile. Cu aceasta ocazie localnicii se plimba cu plutele pe raul Bistrita, danseaza pe muzica populara si mananca pastravul pescuit din apele curate de munte.
Tot in august, in a treia duminica a lunii, cei care vin la Carlibaba pot sa participe la targul organizat la Prislop, pasul care face trecerea dintre judetul Suceava si Maramures. La targ vin muntenii din zonele apropiate pentru a asista la spectacole de muzica populara sau pentru a cumpara produse pentru animale si altele.
Tot de la Carlibaba se poate ajunge, traversand muntele, peste Obcinile Bucovinei, pe varful Runc si de acolo catre comuna Fundu Moldovei.
Turistii mai pot ajunge cu usurinta din aceasta localitate in statiunea Vatra Dornei, renumita pentru centrele de tratament, dar si pentru parcul din centrul orasului.
Localitatea Carlibaba merita sa fie vizitata si pentru stanile de oi de pe muntii din jur, unde puteti sa gustati balmos facut de ciobani sau sa admirati peisajele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!