Astazi mi-a venit pofta de un preparat foarte simplu dar cunoscut aproape de toti romanii,mamaliga cu brinza in paturi sau paturi de mamaliga cu brinza,prin alte regiuni aceasta reteta se numeste mamaliga pe paturi, nu sint sigur de istoricul acestei retete,dar va spun eu ca este o mincare traditionala de la munte si imi aminteste de copilaria mea cand ne stringeam toti la masa si abia asteptam sa ni se aduca farfuriile aburind cu acest preparat extraordinar de gustos si satios.Dar sa nu o mai lungim cu vorba si sa trecem direct la fapte.
Atentie nu trebuie sa fi un mare bucatar pentru a gatii aceasta reteta,daca o sa va placa dati un like pe facebook comunitatea.carlibaba.online sau pe pagina comunei Carlibaba!
Ingrediente:
-200 de grame de brinza la burduf.
-200 de grame de brinza telemea.
-200 de grame de cas sau cascaval.
-200 de grame de smintina.
-1kg malai(faina de malai depinde de regiune),3L de apa,o lingura de sare(dupa gust).
-100 g unt.
Mod de preparare:
Mamaliga trebuie sa fie ceva mai tarisoara!
Cand apa incepe sa fiarba se pune sarea si apoi se pune malaiul.
Mamaliga se face la foc potrivit,apa nu trebuie sa clocoteasca tare,dar asta nu insemna ca trebuie sa nu fiarba de loc.Dupa vreo 15 minute se amesteca bine chiar insistent pina dispar toate cocoloasele.
Gata cu mamaliga!
Luam o cratita cat mai incapatoare o ungem bine,bine cu unt si o punem la incalzit,dupa ce untul incepe sa se topeasca aruncam primul strat de mamaliga circa 2cm grosime apoi se pune un strat de cas(cascaval)dupa care un strat de mamaliga de1 cm grosime dupa care se pune telemeaua.
Dupa aceia incepem un strat de mamaliga,un strat de brinza la burduf,daca aveti si urda puneti si un strat de urda si dupa aceia un strat de brinza la burduf.
Bagati cratita la cuptor la foc mic,se lasa aproximativ 30-40 de minute pina se topesc brinzeturile si se fac una cu mamaliga!
Intre timp luati o tigaie punetio la incins,luati o halca de slanina taiatio cubulete.
Dupa ce ati incalzit tigaia puneti slanina la topit,cind slanina s-a facut jumari oprim focul!
Scoateti cratita de la cuptor,puneti jumarile pe deasupra compozitiei,dupa care o introduceti inapoi la cuptor o mai lasati vreo 10 minute sa se imbine si gustul de afumatura!
Opriti focul dati cratita afara si ungeti toata compozitia cu smintina(nu este obligatoriu sa puneti smintina totul dupa gustul fiecaruia),abia acuma puteti sa va serviti cu aceste bunatati,pofta buna!
(Sper ca nu tineti foarte mult la silueta dumneavoastra)!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!