Crăciunul este sărbătoarea care ne aduna pe toți, de la mic la mare spre o raza de speranța și a traiului în sânul propriei familii,o bucurie cum doar o data pe an o poți simții,este bucuria Crăciunului!
La sate se arata a fi sărbătoarea în care cerul își arata bucuria Nașterii Domnului.
Prin tot felul de obiceiuri,pe ulițe și prin case se aud tot felul de piese și personaje biblice din Nașterii Domnului.Colinde,piese de teatru, cu semnificații inițiale care s-au păstrat în atmosfera sărbătorească a Romanilor.
Irodul
Este o piesa populara cu conținut religios,Biblic,care arata fapte folclorice ce fac parte dintr-un ritual care au roluri deosebite în cultura populara si diferă de la sat la sat prin conținutul și prin felul cum se îmbracă personajele.
După tradiție,cu,,Irodul" se umbla în seara ajunului de Crăciun,însa nu din casa, în casa,precum umblă colindătorii,ci pe la gospodăriile care sunt poftiți sau pe la acei oameni care sunt bine văzuți în sat(cei mai înstăriți).Pana în ajunul Crăciunului,timp de o luna sau chiar de doua,se fac repetiții. Aceste repetiții sunt asistate de un bărbat mai în vârstă fost personaj în aceasta piesă,,Regizorul”.De obicei, acest,,regizor" este un om mai sever,nu permite ca nimeni să întârzie la repetiții,instaurează disciplina și îi înlocuiește pe acei ce nu pot învăța textul sau nu pot intra în rolurile ce le-au fost încredințate.
Personajele din piesa sunt îmbrăcate de obicei în straie cât mai frumos colorate de exemplu: Împăratul(șeful piesei)este îmbrăcat într-o ținuta roșie acoperit cu o coroana frumos aurita,dorind să arate cât mai frumos și i se mai atașează și câteva șireaguri de mărgele.
Cei trei Crai sunt îmbrăcați în alb,de obicei cămăși lungi de culoare albă și sunt acoperiți cu coroane înalte (ceaguri,coifuri).
Păstorii sunt îmbrăcați tradițional precum sunt îmbrăcați ciobanii.
Ofițerul este îmbrăcat în haine militare și este dotat cu o sabie.
Arabul,cel mai comic personaj din piesa,are o masca ,,comico-hidoasa''iar în timpul piesei se ține numai de șotii.
Bine înțeles că aceste obiceiuri vin din vremuri apuse de mult,dar în Bucovina și Maramureș,se mai păstrează aceste frumoase obiceiuri.
Valorile acestor obiceiuri s-au perpetuat, din generație în generație, în acel spațiu auster de munte.
Bravo, articolul este frumos, descrie clar etapele acetei piese cu caracter religios. Cred ca este singura localitate din Bucovina unde sa jucat si se mai joaca aceasta piesa în ajunul Craciunului. Sarbatori fericite tuturor!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru comentariu!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite dumneavoastra si apropiatilor dumneavoastra!