Cu siguranta, cel putin unul dintre aceste locuri va fi trecut pe lista ta cu "locuri de vizitat in aceasta viata". Iata cateva zone frumoase ale tarii care merita a fi vizitate in orice perioada a anului.Cascade spectaculoase, castele impunătoare, lacuri de legendă, peşteri neumblate şi biserici mult prea încercate de timp, într-un cuvânt, ROMÂNIA.
1 - CASCADA BIGĂR
Chiar dacă la nivel national este cunoscută doar de cărășeni, spectaculoasa cascadă Bigăr a reușit să devină renumită în afara granițelor țării. Din cele opt cascade menționate în topul celor de la The World Geography, cascada cărășeană uimește prin spectacolul oferit de firele de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi, ceea ce o face să urce pe primul loc al topului.
De ce a fost abandonată timp de 20 de ani? Site-ul "The World Geography" a plasat minunata cădere de apă pe poziţia fruntaşă într-un top, alături de destinaţii consacrate din Statele Unite ale Americii, Filipine sau Australia. Dar, aşa cum era de aşteptat locul de o rară frumuseţe este lăsat de izbelişte.
2 - CASTELUL PELEŞ ŞI CASTELUL HUNIAZILOR
Jurnaliştii străini de la "Off to Europe" spun că în România se află două din cele mai frumoase zece castele din lume, și anume Peleșul și Castelul Huniazilor.
Castelul Peleş are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.
"Magnifica structură", dupa cum numesc jurnalistii straini Castelul Huniazilor, a fost construita in secolul al XIV-lea, in stil gotic, fiind cunoscuta si sub numele de Castelul Hunedoara. Ridicat de Iancu de Hunedoara, castelul este una dintre cele mai importante constructii gotice nu numai din Transilvania, ci din intreaga tara.
3 - INSULA OVIDIU
Insula Ovidiu este singurul obiectiv turistic de la noi din ţară care se află pe o insulă naturală. Amplasată pe lacul Siutghiol la 5000 de metri de malul staţiunii Mamaia şi la 500 de metri de cel al oraşului Ovidiu, este un loc inedit al litoralului românesc.
Poetul latin Ovidiu, exilat de împăratul Cezar, se pare că a locuit pe insula care îi poartă numele, unde a şi scris, de altfel, „Tristele" şi „Ponticele", inspirate de atmosfera mohorâtă a iernilor la malul mării.
4 - CAZANELE DUNĂRII
Cazanele Dunării sunt un important obiectiv turistic din Parcul Natural Porţile de Fier şi reprezintă un sector din Defielul Dunării, la trecerea fluviului printre Munţii Carpaţi.
Unul dintre cele mai atractive şi mai admirate puncte de pe traseul Cazanelor Dunării îl reprezintă chipul lui Decebal sculptat în stâncă. 12 sculptori au lucrat la ceea ce avea să fie cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înalta de 55 de metri şi lată de 25 de metri.
5 - LACUL ALBASTRU
Lacul Albastru, monument al naturii, este o arie protejată de interes naţional este situat în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie. Rezervaţia naturală reprezintă o întindere de apă de formă eliptică, având o adâncime de până la 4 metri. Apa provine din precipitaţiile infiltrate în lucrările unei vechi excavaţii miniere.
În nicio altă ţară din lume nu mai există un lac care să îşi schimbe culoarea în funcţie de lumina care bate în el sau de oamenii care înoată aici.
6 - LACUL FĂRĂ FUND
Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund sunt două nume ale aceluaşi lac situat în Munţii Siriului, mai exact pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zonă sălbatică, puţin cunoscuta de turişti.
Una dintre legende spune că aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune ca un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă.
7 - PEŞTERA URŞILOR ŞI PEŞTERA MOVILEI
Peştera Urşilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Munţilor Apuseni, ea aflându-se în judeţul Bihor, în comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri.
Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă.
Peştera Movilei a fost descoperită în 1986 lângă Mangalia şi este unică în lume pentru ecosistemul din interiorul ei. Acesta funcţionează pe baza chemosintezei şi a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.
8 - BISERICA DE SUB LAC
Biserica de sub lac nu este doar un mit, acesata chiar exista la Beliş, în judeţul Cluj şi se arată doar în perioadele de secetă din timpul verilor toride. În zilele cele mai secetoase de vară, ies la suprafaţă ruinele unei biserici vechi din piatră, care se pare că dateaza chiar din secolul al paisprezecelea. Deşi apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereţii bisericii şi intruchipau îngeri şi scene biblice cunoscute.
9 - LITORALUL ROMANESC
Pe lângă plajele tradiţionale din Mamaia, Costineşti, Neptun sau Vama Veche, există şi plaje sălbatice ca cea de la Corbu sau de la grindul Chiţuc. Acesta se întinde între Gura Portiței și capul Midia; are o lungime de circa 27 de kilometri și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dacă însă sunteţi pasionaţi de istorie, puteţi vizita nordul comunei Adamclisi, unde se află Monumentul triumfal Tropaeum Traiani.
Iar la nord de Mamaia, la circa 40 de kilometri, puteti vizita cetatea Histria, o cetate întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 înainte de Hristos. Iar, pentru pasionatii de vinuri, litoralul atrage la Murfatlar 6-7.000 de turişti anual pentru a vizita crama şi pentru a degusta din vinurile producătorului autohton.
10 - SIBIU
Sibiul s-a clasat pe locul 8 în topul celor mai frumoase locaţii din Europa, într-un top realizat de revista americană FORBES. Descris precum un oraş mic, situat în inima Transilvaniei, cunoscut datorită frumuseţilor naturale, a peisajelor şi a istoriei bogate, Sibiul a depăşit chiar şi Roma, capitala Italiei, dar şi oraşul spaniol Deiam în clasamentul american. În 2007, Sibiul a fost numit capitala europeană a culturii. Apartamentele situate pe străzile pietruite, înconjurate de clădirile în culori pastelate, sunt cotate la puţin sub 50.000 de euro, scriu jurnaliştii americani în Forbes despre oraşul românesc.
11-
Statiunea Balneoclimaterica Calimanesti
Această localitate, în care Mircea cel Bătrân a ctitorit mănăstirea Cozia, este cunoscută încă din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zonă.
În anul 138 romanii cucerind Dacia ridică aici un castru de apărare în locul numit Bivolari sub poalele muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon (muntele Cozia de astăzi), cunoscut sub numele de castrul roman "Arutela", Arutela fiind denumirea romană a râului Olt. Construcția castrului a făcut ca în jurul lui să se dezvolte o așezare rurală bine închegată și bine dezvoltată pe ambele maluri ale Oltului.
Însă această obște sătească se va destrăma în secolul V, fiind împărțită între conducătorii ei, Căliman, Șerban, Stoian și Bogdan. Noile așezări se vor numi Călimănești pe locul actualului oraș, Stoienești, Serbănești pe dealul de sub masivul Cozia, și Bogdănești la sud de actualul oraș pe malul drept al Oltului.
12- Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Gradina Botanica din Cluj este o institutie cu caracter stiintific, didactic si educativ care apartine de Universitatea Babes-Bolyai. Cel care a pus bazele insitutiei in anul 1920 si a croit o noua directie in dezvoltarea acesteia este profesorul Alexandru Borza; astazi, gradina ii poarta numele. Aceasta este impartita in 5 sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal si adaposteste cca 10.000 specii cultivate pe 14 hectare.
13- Statuia lui Decebal
Extravaganţă sau o operă de artă? Statuia lui Decebal, înaltă de 55 m şi lată de 25 m, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Se află în golful Mraconia, pe malul stâng al Dunării, unde adâncimea fluviului este de 120 de metri. Lucrările au fost conduse de sculptorul Florin Cotarcea, iar pentru realizarea acestui proiect grandios au lucrat 12 sculptori-alpinişti timp de 10 ani (1994-2004) costându-l pe omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan peste un milion de dolari. Statuia se află faţă-n faţă cu o placă memorială antică "Tabula Traiana" de pe malul sârbesc, care a fost ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.
14- Sfinxul din Bucegi:
Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu asemanarea Sfinxului Egiptean si este situat in Muntii Bucegi la o altitudine de 2.216 m, formarea lui fiind datorata eroziunii eoliene (in alti termeni, acest lucru insemnand eroziunii vantului). Format dintr-ul bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi masoara 8 metri in inaltime si 12 metri în latime.
15-Focurile vii
In sud-estul Romaniei, in judetul Buzau se intalnesc adevarate monumete ale naturii pe care oamneii le considera benefice si odata ajunsi la ele se roaga ori isi pun divesre dorinte. Fiind fenomene rar intalnite atat in Europa, cat si in lume, vizitatorii privesc cu mirare aceste daruri ale naturii, considerandu-le inedite, misterioase, ori ... facatoare de minuni.
16- Muntii Ciucas
Muntii Ciucas reprezinta cea mai sudica parte a Carpatilor Orientali, si au o suprafata mica comparativ cu alte grupari muntoase: 200 km patrati. Desi se intind pe o suprafata relativ restransa, vantul si trecerea timpului au lasat urme adanci in felurite chipuri pe suprafata acestora: Tigaile Mari, Tigaile Mici, Mana Dracului, Babele la Sfat, Turnu lui Goliat.
17- Delta Dunarii
Delta Dunarii repezinta un regal de fauna si flora, totul asezonat cu cele mai frumoase peisaje de acest gen existente la noi in tara si nu numai. Tocmai si din acest motiv, Delta Dunarii este cunoscuta ca fiind unica delta de o asa frumusete, atragand anual un numar impresionant de turisti. Acest lucru a favorizat in timp dezvoltarea turismului in sine dar si ridicarea pensiunilor si hotelurilor menite sa cazeze turistii dornici de o vacanta in natura. Astfel, afacerile s-au pus rapid pe picioare, tranformand Delta Dunarii in locatia ideala pentru o vacanta in natura, departe de agitatia si smogul orasului. Aici aveti avea ocazia sa vedeti specii rare ale reprezentantelor faunei dar si a florei, dar si specii de pesti de-a dreptul extraordinare.
18-Podul lui Dumnezeu
Doua dintre cele 3 (sau 4, dupa alte surse) poduri naturale din intreaga lume se afla in Romania; unul din ele este Podul Lui Dumnezeu -Podul Natural de la Ponoarele sau Campul Aroditei, acesta reprezentand un pasaj rutier unic national, traversat de drumul judetean 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu Severin. Acesta reprezinta cel mai mare pod natural din tara, iar la nivelul Europei este al doilea ca dimensiune si singurul care este deschis circulatiei cu autovehicule, masurand 30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 in grosime.
19- Cascada Cailor
Situata in Muntii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra, gasindu-se cu precadere pe versantul Nordic al Muntilor Rodnei in imediata apropiere a statiunii turistice Borsa. In consecinta, daca alegem sa vizitam bine cunoscuta statiune turistica Borsa, nu avem cum sa ratam aceasta frumoasa cascada. Acesta este si motivul pentru care, anula, zona ce include statiunea dar si Cascada Cailor este invadata de o multume de turisti din tara noastra dar si de peste hotare.
Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.
20- Muntii Rodnei:
Muntii Rodnei sunt situati in partea de nord a Romaniei si se pot lauda cu cele mai mari culmi muntoase din Carpatii Orientali, aici aflandu-se Varful Pietrosu cu altitudinea de 2303 m; gruparea muntoasa face parte din Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei.
21- Transfagarasan: ,,drumul printre munti"
Transfagarasanul este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.
Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legatura intre cele doua provincii istorice Muntenia si Transilvania.
22- Transalpina
Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla, si leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.
23- Cheile Bicazului:
Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hăsmas, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.
Cheile au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.
Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Rosu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orasele Gheorgheni si Bicaz.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hăsmas.
24- Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții.
25- Masivul Ceahlău
Masivul Ceahlău este cel mai înalt din Munţii Bistriţei din grupa Carpaţilor Moldo-Transilvani, fiind totodată şi unul din munţii cu cea mai mare importanţă turistică din Carpaţii Orientali.
Masivul Ceahlău este situat pe teritoriul judeţului Neamţ, la mică distanţă de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui.
Vârful său cel mai înalt este considerat vârful Ocolaşul Mare, cu 1907 m, vârful Toaca măsurând numai 1900 m.
26- Cavnic
Cavnic - devenit peste noapte capitala schiului din nordul si nord-vestul tarii, Cavnic ofera mai ales in sezonul de iarna amintiri de neuitat celor care poposesc pe una dintre multele partii aflate in localitate. Dintre acestea cele mai importante sunt Partia Icoana si Partia Roata , nivelate si echipate la standarde europene si cu strat de zapada ce persista pana in aprilie.
27- Rezervatia naturala Dragos Voda, Vanatori Neamt
Constituit ca parc natural in anul 1999, Parcul Natural Vanatori Neamt are o dimensiune de 30.818 hectare, din care mai bine de 26.300 hectare se intinde pe fond forestier; din parcul natural mai fac parte pe langa rezervatie si Padurea de Argint sau Codrii de Arama. Pe intreaga suprafata a acestuia se afla valori naturale, culturale si istorice. Aici se afla adapostite o serie de animale care astazi sunt pe cale de disparitie: ursul brun, zimbrul dar si alte animale, cum ar fi: cerbul carpatin, cerbul lopatar, capriorul sau mistretul si pasari ca: gainusa de munte, paunul, etc.. Astazi in captivitate la Rezervatia Dragos Voda se gasesc mai putine animale, dar de-a lungul timpului aici au fost adapostite mult mai multe specii, cum ar fi: rasul, vulpea, iepurele, lupul, vidra dar si mult mai multe specii de pasari.
28- Mocanita de la Viseul de Sus
Cand spui Mocanita de la Viseul de Sus spui ultima cale ferata forestiera cu abur nu doar din Romania, ci la nivel mondial. In muntii Romaniei sade bine pitita una dintre cele mai mari avutii din punct de vedere cultural, dar mai ales din punct de vedere tehnic. Astazi, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului si este sub protecţie europeană inca din anul 2007.
29- StatiuneaVatra Dornei,Suceava, Bucovina, România
Situata în nordul României, într-o depresiune a Carpatilor Orientali-Depresiunea Dornelor-Vatra Dornei este o localitate turistica foarte cautata datorita apelor termale, peisajului, climei si facilitatilor de practicare a schiului. Orasul-statiune este înconjurat de munti împaduriti: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Obcina Mestecanis. Se practica alpinismul si sporturile de iarna, iar localitatea este în acelasi timp si o importanta statiune balneara.
Parcul natural din centrul statiunii, renumit pentru veveritele sale, precum si cazinoul amintesc de faimoasele statiuni balneare din vestul Europei. În oras, cele mai interesante atractii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei si Muzeul vânatorii si al Stiintelor naturale. Cei care vor sa exploreze împrejurimile au la dispozitie telescaunul care acopera distanta dintre oras si Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri si Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
În perioada sezonului rece turistilor le stau la dispozitie doua pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenta de nivel de 400 m si pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade si diferenta de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiaza de instalatia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotata cu un baby-schi -pentru copii- si un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinata mai degraba schiorilor amatori decât celor profesionisti, având si pante mai abrupte, dar care nu provoaca probleme practicantilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoresti ale câtorva masive muntoase ce înconjoara depresiunea, cum ar fi: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Muntii Obcina Mestecanis. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara si iarna.
30- Covasna:
Covasna este numită şi “Staţiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”, având un climat blând, un aer puternic ionizat negativ şi un cadru natural deosebit de pitoresc. Resursele naturale curative pot fi valorificate pe tot parcursul anului.
Avem o tara frumoasa. Avem o tara plina de frumuseti naturale si locuri fabuloase. Cat de bine sunt exploatate aceste frumuseti? Nu este treaba mea sa o judec. Treaba mea este sa va prezent cat mai multe dintre ele. Astfel poate veti afla despre locuri noi si interesante, pe care le veti trece mai apoi in agenda voastra de calatorii.
1 - CASCADA BIGĂR
Cascada Bigar "Valea Mimisului" |
Chiar dacă la nivel national este cunoscută doar de cărășeni, spectaculoasa cascadă Bigăr a reușit să devină renumită în afara granițelor țării. Din cele opt cascade menționate în topul celor de la The World Geography, cascada cărășeană uimește prin spectacolul oferit de firele de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi, ceea ce o face să urce pe primul loc al topului.
De ce a fost abandonată timp de 20 de ani? Site-ul "The World Geography" a plasat minunata cădere de apă pe poziţia fruntaşă într-un top, alături de destinaţii consacrate din Statele Unite ale Americii, Filipine sau Australia. Dar, aşa cum era de aşteptat locul de o rară frumuseţe este lăsat de izbelişte.
2 - CASTELUL PELEŞ ŞI CASTELUL HUNIAZILOR
Castelul Peles"Sinaia" |
Jurnaliştii străini de la "Off to Europe" spun că în România se află două din cele mai frumoase zece castele din lume, și anume Peleșul și Castelul Huniazilor.
Castelul Peleş are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.
CASTELUL HUNIAZILOR |
"Magnifica structură", dupa cum numesc jurnalistii straini Castelul Huniazilor, a fost construita in secolul al XIV-lea, in stil gotic, fiind cunoscuta si sub numele de Castelul Hunedoara. Ridicat de Iancu de Hunedoara, castelul este una dintre cele mai importante constructii gotice nu numai din Transilvania, ci din intreaga tara.
3 - INSULA OVIDIU
INSULA OVIDIU |
Poetul latin Ovidiu, exilat de împăratul Cezar, se pare că a locuit pe insula care îi poartă numele, unde a şi scris, de altfel, „Tristele" şi „Ponticele", inspirate de atmosfera mohorâtă a iernilor la malul mării.
4 - CAZANELE DUNĂRII
CAZANELE DUNĂRII |
Cazanele Dunării sunt un important obiectiv turistic din Parcul Natural Porţile de Fier şi reprezintă un sector din Defielul Dunării, la trecerea fluviului printre Munţii Carpaţi.
Unul dintre cele mai atractive şi mai admirate puncte de pe traseul Cazanelor Dunării îl reprezintă chipul lui Decebal sculptat în stâncă. 12 sculptori au lucrat la ceea ce avea să fie cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înalta de 55 de metri şi lată de 25 de metri.
5 - LACUL ALBASTRU
LACUL ALBASTRU |
Lacul Albastru, monument al naturii, este o arie protejată de interes naţional este situat în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie. Rezervaţia naturală reprezintă o întindere de apă de formă eliptică, având o adâncime de până la 4 metri. Apa provine din precipitaţiile infiltrate în lucrările unei vechi excavaţii miniere.
În nicio altă ţară din lume nu mai există un lac care să îşi schimbe culoarea în funcţie de lumina care bate în el sau de oamenii care înoată aici.
6 - LACUL FĂRĂ FUND
LACUL FĂRĂ FUND |
Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund sunt două nume ale aceluaşi lac situat în Munţii Siriului, mai exact pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zonă sălbatică, puţin cunoscuta de turişti.
Una dintre legende spune că aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune ca un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă.
7 - PEŞTERA URŞILOR ŞI PEŞTERA MOVILEI
PEŞTERA URŞILOR |
Peştera Urşilor este unul dintre principalele obiective turistice ale Munţilor Apuseni, ea aflându-se în judeţul Bihor, în comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri.
Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă.
PEŞTERA MOVILEI |
Peştera Movilei a fost descoperită în 1986 lângă Mangalia şi este unică în lume pentru ecosistemul din interiorul ei. Acesta funcţionează pe baza chemosintezei şi a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.
8 - BISERICA DE SUB LAC
BISERICA DE SUB LAC |
Biserica de sub lac nu este doar un mit, acesata chiar exista la Beliş, în judeţul Cluj şi se arată doar în perioadele de secetă din timpul verilor toride. În zilele cele mai secetoase de vară, ies la suprafaţă ruinele unei biserici vechi din piatră, care se pare că dateaza chiar din secolul al paisprezecelea. Deşi apa poate distruge de-a lungul timpului orice urmă de pictură, pe zidurile acestei biserici se mai pot observa picturile care împodobeau pereţii bisericii şi intruchipau îngeri şi scene biblice cunoscute.
9 - LITORALUL ROMANESC
Litoralul Romanesc |
Pe lângă plajele tradiţionale din Mamaia, Costineşti, Neptun sau Vama Veche, există şi plaje sălbatice ca cea de la Corbu sau de la grindul Chiţuc. Acesta se întinde între Gura Portiței și capul Midia; are o lungime de circa 27 de kilometri și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dacă însă sunteţi pasionaţi de istorie, puteţi vizita nordul comunei Adamclisi, unde se află Monumentul triumfal Tropaeum Traiani.
Iar la nord de Mamaia, la circa 40 de kilometri, puteti vizita cetatea Histria, o cetate întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 înainte de Hristos. Iar, pentru pasionatii de vinuri, litoralul atrage la Murfatlar 6-7.000 de turişti anual pentru a vizita crama şi pentru a degusta din vinurile producătorului autohton.
10 - SIBIU
Sibiu |
Sibiul s-a clasat pe locul 8 în topul celor mai frumoase locaţii din Europa, într-un top realizat de revista americană FORBES. Descris precum un oraş mic, situat în inima Transilvaniei, cunoscut datorită frumuseţilor naturale, a peisajelor şi a istoriei bogate, Sibiul a depăşit chiar şi Roma, capitala Italiei, dar şi oraşul spaniol Deiam în clasamentul american. În 2007, Sibiul a fost numit capitala europeană a culturii. Apartamentele situate pe străzile pietruite, înconjurate de clădirile în culori pastelate, sunt cotate la puţin sub 50.000 de euro, scriu jurnaliştii americani în Forbes despre oraşul românesc.
11-
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti |
Această localitate, în care Mircea cel Bătrân a ctitorit mănăstirea Cozia, este cunoscută încă din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zonă.
În anul 138 romanii cucerind Dacia ridică aici un castru de apărare în locul numit Bivolari sub poalele muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon (muntele Cozia de astăzi), cunoscut sub numele de castrul roman "Arutela", Arutela fiind denumirea romană a râului Olt. Construcția castrului a făcut ca în jurul lui să se dezvolte o așezare rurală bine închegată și bine dezvoltată pe ambele maluri ale Oltului.
Însă această obște sătească se va destrăma în secolul V, fiind împărțită între conducătorii ei, Căliman, Șerban, Stoian și Bogdan. Noile așezări se vor numi Călimănești pe locul actualului oraș, Stoienești, Serbănești pe dealul de sub masivul Cozia, și Bogdănești la sud de actualul oraș pe malul drept al Oltului.
12- Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj |
Gradina Botanica din Cluj este o institutie cu caracter stiintific, didactic si educativ care apartine de Universitatea Babes-Bolyai. Cel care a pus bazele insitutiei in anul 1920 si a croit o noua directie in dezvoltarea acesteia este profesorul Alexandru Borza; astazi, gradina ii poarta numele. Aceasta este impartita in 5 sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal si adaposteste cca 10.000 specii cultivate pe 14 hectare.
13- Statuia lui Decebal
Statuia lui Decebal |
Extravaganţă sau o operă de artă? Statuia lui Decebal, înaltă de 55 m şi lată de 25 m, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Se află în golful Mraconia, pe malul stâng al Dunării, unde adâncimea fluviului este de 120 de metri. Lucrările au fost conduse de sculptorul Florin Cotarcea, iar pentru realizarea acestui proiect grandios au lucrat 12 sculptori-alpinişti timp de 10 ani (1994-2004) costându-l pe omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan peste un milion de dolari. Statuia se află faţă-n faţă cu o placă memorială antică "Tabula Traiana" de pe malul sârbesc, care a fost ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marşul trupelor imperiale romane spre Dacia şi a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.
14- Sfinxul din Bucegi:
Sfinxul din Bucegi |
Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu asemanarea Sfinxului Egiptean si este situat in Muntii Bucegi la o altitudine de 2.216 m, formarea lui fiind datorata eroziunii eoliene (in alti termeni, acest lucru insemnand eroziunii vantului). Format dintr-ul bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi masoara 8 metri in inaltime si 12 metri în latime.
15-Focurile vii
Focurile vii |
In sud-estul Romaniei, in judetul Buzau se intalnesc adevarate monumete ale naturii pe care oamneii le considera benefice si odata ajunsi la ele se roaga ori isi pun divesre dorinte. Fiind fenomene rar intalnite atat in Europa, cat si in lume, vizitatorii privesc cu mirare aceste daruri ale naturii, considerandu-le inedite, misterioase, ori ... facatoare de minuni.
16- Muntii Ciucas
Muntii Ciucas |
Muntii Ciucas reprezinta cea mai sudica parte a Carpatilor Orientali, si au o suprafata mica comparativ cu alte grupari muntoase: 200 km patrati. Desi se intind pe o suprafata relativ restransa, vantul si trecerea timpului au lasat urme adanci in felurite chipuri pe suprafata acestora: Tigaile Mari, Tigaile Mici, Mana Dracului, Babele la Sfat, Turnu lui Goliat.
17- Delta Dunarii
Delta Dunarii |
Delta Dunarii repezinta un regal de fauna si flora, totul asezonat cu cele mai frumoase peisaje de acest gen existente la noi in tara si nu numai. Tocmai si din acest motiv, Delta Dunarii este cunoscuta ca fiind unica delta de o asa frumusete, atragand anual un numar impresionant de turisti. Acest lucru a favorizat in timp dezvoltarea turismului in sine dar si ridicarea pensiunilor si hotelurilor menite sa cazeze turistii dornici de o vacanta in natura. Astfel, afacerile s-au pus rapid pe picioare, tranformand Delta Dunarii in locatia ideala pentru o vacanta in natura, departe de agitatia si smogul orasului. Aici aveti avea ocazia sa vedeti specii rare ale reprezentantelor faunei dar si a florei, dar si specii de pesti de-a dreptul extraordinare.
18-Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu |
Doua dintre cele 3 (sau 4, dupa alte surse) poduri naturale din intreaga lume se afla in Romania; unul din ele este Podul Lui Dumnezeu -Podul Natural de la Ponoarele sau Campul Aroditei, acesta reprezentand un pasaj rutier unic national, traversat de drumul judetean 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu Severin. Acesta reprezinta cel mai mare pod natural din tara, iar la nivelul Europei este al doilea ca dimensiune si singurul care este deschis circulatiei cu autovehicule, masurand 30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 in grosime.
19- Cascada Cailor
Csacada Cailor |
Situata in Muntii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra, gasindu-se cu precadere pe versantul Nordic al Muntilor Rodnei in imediata apropiere a statiunii turistice Borsa. In consecinta, daca alegem sa vizitam bine cunoscuta statiune turistica Borsa, nu avem cum sa ratam aceasta frumoasa cascada. Acesta este si motivul pentru care, anula, zona ce include statiunea dar si Cascada Cailor este invadata de o multume de turisti din tara noastra dar si de peste hotare.
Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.
20- Muntii Rodnei:
Muntii Rodnei |
Muntii Rodnei sunt situati in partea de nord a Romaniei si se pot lauda cu cele mai mari culmi muntoase din Carpatii Orientali, aici aflandu-se Varful Pietrosu cu altitudinea de 2303 m; gruparea muntoasa face parte din Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei.
21- Transfagarasan: ,,drumul printre munti"
Transfagarasan |
Transfagarasanul este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.
Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legatura intre cele doua provincii istorice Muntenia si Transilvania.
22- Transalpina
Transalpina. |
Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla, si leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.
23- Cheile Bicazului:
Cheile Bicazului |
Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hăsmas, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.
Cheile au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.
Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Rosu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orasele Gheorgheni si Bicaz.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hăsmas.
24- Cimitirul Vesel
Sapanta Cimitirul vesel |
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții.
25- Masivul Ceahlău
Masivul Ceahlau |
Masivul Ceahlău este cel mai înalt din Munţii Bistriţei din grupa Carpaţilor Moldo-Transilvani, fiind totodată şi unul din munţii cu cea mai mare importanţă turistică din Carpaţii Orientali.
Masivul Ceahlău este situat pe teritoriul judeţului Neamţ, la mică distanţă de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui.
Vârful său cel mai înalt este considerat vârful Ocolaşul Mare, cu 1907 m, vârful Toaca măsurând numai 1900 m.
26- Cavnic
Cavnic |
Cavnic - devenit peste noapte capitala schiului din nordul si nord-vestul tarii, Cavnic ofera mai ales in sezonul de iarna amintiri de neuitat celor care poposesc pe una dintre multele partii aflate in localitate. Dintre acestea cele mai importante sunt Partia Icoana si Partia Roata , nivelate si echipate la standarde europene si cu strat de zapada ce persista pana in aprilie.
27- Rezervatia naturala Dragos Voda, Vanatori Neamt
Constituit ca parc natural in anul 1999, Parcul Natural Vanatori Neamt are o dimensiune de 30.818 hectare, din care mai bine de 26.300 hectare se intinde pe fond forestier; din parcul natural mai fac parte pe langa rezervatie si Padurea de Argint sau Codrii de Arama. Pe intreaga suprafata a acestuia se afla valori naturale, culturale si istorice. Aici se afla adapostite o serie de animale care astazi sunt pe cale de disparitie: ursul brun, zimbrul dar si alte animale, cum ar fi: cerbul carpatin, cerbul lopatar, capriorul sau mistretul si pasari ca: gainusa de munte, paunul, etc.. Astazi in captivitate la Rezervatia Dragos Voda se gasesc mai putine animale, dar de-a lungul timpului aici au fost adapostite mult mai multe specii, cum ar fi: rasul, vulpea, iepurele, lupul, vidra dar si mult mai multe specii de pasari.
28- Mocanita de la Viseul de Sus
Mocanita valea Vaserului Viseu |
Cand spui Mocanita de la Viseul de Sus spui ultima cale ferata forestiera cu abur nu doar din Romania, ci la nivel mondial. In muntii Romaniei sade bine pitita una dintre cele mai mari avutii din punct de vedere cultural, dar mai ales din punct de vedere tehnic. Astazi, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Muntii Maramuresului si este sub protecţie europeană inca din anul 2007.
29- StatiuneaVatra Dornei,Suceava, Bucovina, România
Statiunea Vatra Dornei |
Situata în nordul României, într-o depresiune a Carpatilor Orientali-Depresiunea Dornelor-Vatra Dornei este o localitate turistica foarte cautata datorita apelor termale, peisajului, climei si facilitatilor de practicare a schiului. Orasul-statiune este înconjurat de munti împaduriti: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Obcina Mestecanis. Se practica alpinismul si sporturile de iarna, iar localitatea este în acelasi timp si o importanta statiune balneara.
Parcul natural din centrul statiunii, renumit pentru veveritele sale, precum si cazinoul amintesc de faimoasele statiuni balneare din vestul Europei. În oras, cele mai interesante atractii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei si Muzeul vânatorii si al Stiintelor naturale. Cei care vor sa exploreze împrejurimile au la dispozitie telescaunul care acopera distanta dintre oras si Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri si Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
În perioada sezonului rece turistilor le stau la dispozitie doua pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenta de nivel de 400 m si pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade si diferenta de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiaza de instalatia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotata cu un baby-schi -pentru copii- si un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinata mai degraba schiorilor amatori decât celor profesionisti, având si pante mai abrupte, dar care nu provoaca probleme practicantilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoresti ale câtorva masive muntoase ce înconjoara depresiunea, cum ar fi: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Muntii Obcina Mestecanis. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara si iarna.
30- Covasna:
Covasna |
Covasna este numită şi “Staţiunea celor 1000 de izvoare de sănătate”, având un climat blând, un aer puternic ionizat negativ şi un cadru natural deosebit de pitoresc. Resursele naturale curative pot fi valorificate pe tot parcursul anului.
Avem o tara frumoasa. Avem o tara plina de frumuseti naturale si locuri fabuloase. Cat de bine sunt exploatate aceste frumuseti? Nu este treaba mea sa o judec. Treaba mea este sa va prezent cat mai multe dintre ele. Astfel poate veti afla despre locuri noi si interesante, pe care le veti trece mai apoi in agenda voastra de calatorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!