Una dintre puținele zone din România care își păstrează și își mai respectă cu sfințenie valorile și tradițiile este Bucovina.Aici în totdeauna vei găsi obiceiuri populare care vei dori să le împărtășești cu mult drag mai departe.
În dimineața din Ajunul Crăciunului,gospodarii își adună surcele din lemn pentru fiecare membru din familie sale,un semn de sănătate și belșug pentru familie în anul care urmează.
Apoi se duce la uneltele din gospodărie și le aranjează pe fiecare în parte ,pentru ca anul care urmează să le găsească la locul lor și pentru a avea spor la lucrările agricole.Ieșind în curte gospodinele satelor aruncă cu semințele cerealelor spre răsărit,pentru a alunga toate păsările și sălbăticiunile care ar putea dăuna ogoarelor.
Gunoiul din case nu se aruncă în această zi,se adună undeva într-un colț pe unde nu se circulă și se aruncă abia a treia zi după Crăciun numai în grădini pentru fertilizarea locului sau i se dă foc.Decât fetele nemăritate pot duce gunoiul în ziua de Ajun,însă dacă acesta a fost măturat în sens invers,dinspre ușă înspre geam și se roagă cu voce tare în timp ce este dus la o răspântie de drum.
Pregătirea mesei de Crăciun este una din cele mai importante lucruri ale zilei,aceasta trebuie să conțină 12 feluri de mâncare.Pe cele patru colțuri ale mesei este așezat câte un colac din pâine,iar în mijlocul mesei o sticlă plină de vin ,la fiecare colț a mesei se mai pune câte un cățel de usturoi,iar sub masă se așează un topor și o coasă,după care masa se umple de bucatele tradiționale bucovinene,borș de pește,mâncare de hribi,fructe uscate,sarmalele de post care nu lipsesc în această perioadă a anului și alte bunătăți de post.
Simbolul trăiniciei este împodobirea pomului de Crăciun cu toată familia este un alt moment important al acestei sărbători, deoarece transmite bucuria nașterii lui Isus și magia zeității populare autohtone care a fost Moș Crăciun.
Bineînțeles, nu uităm de cel mai așteptat moment din Ajunul Crăciunului pentru copii, și anume colindatul, care la noi începe dis-de-dimineață cu cei mai mici, urmat la prânz de copii mai mari și seara de tineri.În trecut, micii colindători, înainte de a pleca sa vestească Nașterea lui Iisus, se strângeau în cete pentru a-și cere iertare unii de la alții.Colindele rostite de Crăciun sunt considerate ca cele mai vechi forme literare, la noi fiind atestate încă din Evul Mediu.
Citiți și! Mergeți acasă de Crăciun! Colinde tradiționale
Dacă va plăcut postarea votați-o aici!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!