Articol preluat de la Uniunea Polonezilor din Romania.
Sâmbătă, 07 februarie a.c, a avut loc comemorarea a 100 de ani de la luptele legiunilor poloneze de la Cârlibaba.
În timpul primului război mondial, în zona Cârlibaba au avut loc lupte grele între trupele Brigăzii a II-a a Legiunilor Poloneze și armata rusă. Victoria Legioniștilor polonezi a avut o uriașă însemnătate pentru mersul frontului austro-rus în Carpații Orientali. În timpul luptelor de la Cârlibaba au murit 12 legioniști poloni.
La 17 ani de la bătălie, pe mormântul legioniștilor căzuți în timpul luptelor, aflat în apropierea bisericii Sf. Ludovic din localitate, pe locul unei cruci de lemn a fost ridicat un monument din beton în formă de cruce. În 2007 la inițiativa Societății Carpatice, monumentul a fost renovat și a fost pusă o tăbliță cu text bilingv (în limbile română și polonă) precum și numele celor care au căzut în timpul luptelor: căpitanul Stanisław Strzelecki și soldații Józef Dzierża, Wilhelm Goll, Jan Grochowschi, Józef Krzaśnik, Wojciech Matula, Jan Milewski,Konstanty Parszywka, Józef Pluta, Jan Skulak, Józef Tomasik, Michał Zaraza.
Evenimentul organizat de Uniunea Polonezilor din România împreună cu Ambasada Republicii Polone la București a avut ca scop aducerea aminte de evenimentele petrecute în urmă cu 100 de ani pe aceste meleaguri, dar și de ne lăsare în uitare a legioniștilor polonezi căzuți în timpul bătăliilor.
Festivitățile au început cu o slujbă religioasă dedicată legioniștilor căzuți în 1915, celebrată de părintele Stanislav Cucharec împreună cu preoții decanatului de Bucovina precum și cu părintele Alois Ișvanca parohul bisericii Sfântul Ludovic din Cârlibaba. În predica sa, părintele Stanislav Cucharec a vorbit despre valorile pe care ar trebui să le aibă toți oamenii: Dumnezeu, onoare și patrie, precum și importanța omagierii strămoșilor, mai ales pe cei are au luptat pentru libertatea noastră. După liturghie, liceenii Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului, secția de limbă polonă, pregătiți de profesorul Anetta Buzuk, au prezentat un material care ne-a ajutat să trăim evenimentele petrecute acum 100 de ani. În același timp, cele trei plutoane din Batalionul 812 Infanterie Bistrița erau deja aliniate așteptând următorul moment al ceremoniei. Ajunși în fața monumentului, sentimentul de patriotism a fost accentuat încă o dată de fanfara care a intonat imnul național al Poloniei și imnul național al României. Ambasadorul RP la București, Eminența Sa Marek Szczygieł a ținut un mic discurs atât în limba polonă cât și în limba română ceea ce a impresionat mulțimea prezentă. Depunerea de coroane de flori din partea instituțiilor a fost urmată de defilarea Gărzii de Onoare. Orchestra a interpretat și Marșul Brigadei I.
La ceremonial au participat Excelența Sa domnul Marek Szczygieł, ambasadorul Republicii Polonia la București, colonelul Tomasz Domański –Atașatul Militar la București, Adam Szczypek – reprezentantul Biroului pentru problemele combatanților și a persoanelor represionate din Varșovia, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputat Ghervazen Longher, colonel Mugurel Anton – comandantul Centrului Militar Județean Suceava, generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu – comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, reprezentanți ai autorităților județene și locale, primarul comunei Cârlibaba – Gabriel Danciu, reprezentanții comunităților poloneze din România și locuitorii comunei Cârlibaba.
Video Bucovina TV
Sursa Foto:Uniunea Polonezilor din Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!