(P)
Cei mai înalţi munţi vulcanici din România reprezintă, totodată, şi una dintre cele mai sălbatice zone din ţara noastră. Văile împădurite şi crestele semeţe se întind în patru judeţe ale ţării (Mureş, Bistriţa Năsăud, Suceava şi Harghita). Va prezentăm frumuseţile din aceşti munţi, în articolul-galerie de mai jos.
În cadrul campaniei de redescoperire a frumuseţilor din Munţii României, inițiată de Yahoo! News, v-am prezentat şi cele mai frumoase obiective din Parâng, Retezat, Făgăraş, Pădurea Craiului, Munţii Banatului, Apuseni, Rodnei, Munţii Vrancei, Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului,scrie Worldwideromania.com.
Dacă vă place campania realizată cu ajutorul Yahoo News! intrați și voi în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne veți ajuta și voi să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!
Lacul Colibiţa
Pe malurile acestui lac de acumulare din Munţii Călimani se află staţiunea turistică cu acelaşi nume. Lacul a fost creat prin construcţia, între 1977 şi 1991, a unul baraj cu scop hidroenergetic pe cursul râului Bistriţa.
Lacul este întins pe 270 de hectare şi are o lungime de, atenție, 13 kilometri. Întinderea de apă se află la o altitudine de 900 de metri. Din zona lacului, pot fi admirate crestele Călimanilor.
Rezervaţia 12 Apostoli
Rezervaţia întinsă între pârâiele Neagra Sarului şi Poiana Negri este celebră pentru o serie de formaţiuni stâncoase neobişnuite. Stâncile seamănă extrem de mult cu oameni sau diverse creaturi, motiv pentru care au primit nume ca „Moşul”, „Mareşalul”, „Ramses”, „Mucenicul”, „Guşterul”, „Cămila”, „Dragonii”, „Cezar” sau „Nefertiti”. Aceste stânci alcătuiesc un soi de complex cunoscut drept „Tempul Uriaşilor”. La 12 apostoli se poate ajunge pornind pe un traseu care are că punct de plecare localitatea Gura Haitii.
Cascadele Tihu şi Băuca
Sunt două cascade ce pot fi vizitate de turiştii care aleg să pornească spre traseul de creastă al Călimanilor. În imaginea de jos, vedeţi cascada Băuca.
Vatra Dornei
Staţiunea suceveană este înconjurată de Munţii Călimani, Rodnei, Bistriţei şi Giumalău. Este atât staţiune balneară, cât şi destinaţie de schi, având parte de turişti tot timpul anului. Staţiunea are parte de un telescaun ce te poartă până pe Dealul Negru, de unde ai parte de un peisaj impresionant.
Poţi pleca şi într-o călătorie cu barca pneumatică pe Bistriţa, dar şi într-o tură călare. În staţiune, devine tot mai popular şi „nordic walking”, un sport în care se folosesc nişte beţe asemănătoare celor de schi. Şi un truc pentru cei care mergeţi cu copiii: dacă vreţi ca veveriţele din parcul central să se apropie de voi, strigaţi-le „Mariana” şi oferiţi-le câteva nuci.
Scaunul Domnului
Este un loc absolut special din Munţii Călimani și este cel mai cunoscut punct de atracţie al defileului Mureşului, fiind un vârf muntos care domina Deda Bistra. La o înălţime de 1381 m, platoul Scaunul Domnului veghează peste păduri şi sate, iar în spatele numele lui se ascunde o legendă care spune că acolo se afla scaunul de judecată pe care va şedea Domnul la Judecata de Apoi.
Platoul a fost format natural din zidurile stâncilor ce oferă o frumoasă panorama spre crestele mai înalte ale Călimanilor. În zonă, apele repezi de munte aduc cu ele păstrăvi, lipani sau lostriţe, în timp ce vânătorii sau turiştii pot avea surpriza de a se întâlni cu mistreţi, urşi şi căpriori sau chiar frumoşii cocoşi de munte.
Accesul la Scaunul Domnului se poate face pe mai multe trasee. Cel mai recomandat ar fi traseul ce porneşte din satul Deda-Bistra de pe DN 15 (Tg Mureş – Topliţa) şi urcă până la Vârful Zăpodia Ursului, de acolo ajungându-se prin Şaua Scaunului pe Vârful Scaunul (marcaj banda albastră).
Gura Haitii
Satul este un ideal punct de plecare în trasee din masivul Călimani. De aici porneşte şi un traseu considerat a fi „cea mai frumoasă potecă turistică din ţară”. Drumul, lung de 1,7 kilometri, duce de la Gura Haitii în Templul Uriaşilor, din Rezervaţia 12 Apostoli. Traseul traversează păduri de molid şi brad şi pajişti subalpine, putând fi parcurs fie pe jos, fie călare sau cu bicicleta.
Vârful Pietrosul Călimanilor
Este un vârf vulcanic, cel mai înalt din Munţii Călimani, cu o înălţime de 2.100 de metri. Traseele spre vârf sunt absolut superbe, mai ales cel care porneşte din Gura Haitii (localitate de la poalele Călimanilor) şi continuă prin zonele Cei 12 Apostoli şi Pietrele Roşii. Însă, mai sunt și alte modalităţi de a ajuns pe vârf.
_________________________________________________________
(P)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!