(P)
Potrivit Monografiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea bogăţia floristică din Parcul Naţional Munţii Rodnei a atras ca un magnet botanişti din ţară şi din străinătate.
Primul botanist strain, care, cu ocazia unor expediţii ştiinţifice întreprinse în Galiţia şi Bucovina, în anii 1788-1795 a vizitat şi Muntele Pietrosu Mare din Munţii Rodnei a fost francezul Balthazar Hacquet, care a descoperit şi descris din regiune Aconitum moldavicum,scrie Adevărul .ro.
În aceeaşi perioada, cărările din Munţii Rodnei erau batute şi de botanistul austriac A. Waldestein şi maghiarul P. Kitaibel, care, în urma acestor expediţii au fost descoperite specii rare. La începutul anilor 1800 erau deja inventariate 240 de secii de plante. Rarităţile floristice descrise de botanistul transilvanean G. Baumgarten, un au atras ca un magnet şi alţi cercetători străini.
Astfel, în Munţii Rodnei ajung botaniştii austrieci Th. Kotschy, F Schur, A. Hayek, precum şi cercetătorii maghiari Arpad von Degen şi Sandor Javorka. În căutarea de plante spectaculoase a vizitat Munţii Rodnei şi unul dintre cei mai renumiţi botanişti americani L. Wagner.
Din păcate unele plante descoperite de botanistul american L Wagner nu se mai regăsesc în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Unul dintre recordurile numerologice de plante documentate îi aparţine, însă, botanistului local F. Porcius. În 1878, acesta are deja documentate peste 800 de specii montane. Nu puţine sunt plantele care au fost numite după botanistul, care a şi devenit membru al Academiei Române.
10 ani mai târziu, botanistul polonez H. Zapalovicz deja enumera peste 1000 de specii identificate de el şi de alţii în Munţii Rodnei.
„Sfântul Graal” al botanicii româneşti, redescoperit în 2014 în Munţii Rodnei
În 2014, o floare unică în România, a fost regăsită în Parcul Naţional Munţii Rodnei, la 100 de ani de când a fost văzută ultima data şi la jumătate de secol după ce a fost declarată în mod oficial dispărută.
Este vorba despre Saussurea Porcii, decoperită de Florian Porcius şi numită tot după el. Acesta a descoperit-o în 1857. Saussurea este o plantă extrem de rară, fiind considerată de specialişti „Sfântul Graal” al plantelor din România. Asta pentru că unii au căutat-o ani buni şi nu au reuşit să o găsească, dezvoltându-se în jurul său un soi de legendă.
Sursa: Adevarul.ro
PRODUS RECOMANDAT ATAT INCEPATORILOR CAT SI CULTURISTILOR DE NIVEL MEDIU,
AJUTAND LA CRESTEREA MASEI MUSCULARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!