La copii, lipsa fierului din organism se manifesta prin anomalii comportamentale, imposibilitatea de a asimila cunostinte la scoala si o crestere lenta. La adulti, manifestarile anemiei pot avea forme mai agresive, de la nervozitate, aparent fara motiv, palpitatii, ameteli si imunitate scazuta la sangerari excesive in timpul ciclului menstrual ori hemoragii intestinale si insomnie.
Anemia este cauzata, mai ales, de neglijenta manifestata fata de propria-ti persoana. O alimentatie haotica, irationala, excesele de tot felul, dorinta, uneori maladiva, de a slabi imediat, indiferent de sacrificii si fara a lua in calcul ce s-ar putea intampla in viitor, nu poate avea decat consecinte dintre cele mai neplacute, anemia fiind una dintre acestea.
Fierul de care are nevoie organismul ca sa fie sanatos si sa functioneze normal poate fi luat din alimente. Trebuie stiut ca si organismul are o rezerva de fier, depozitata in ficat, rinichi si splina, dar nu este suficienta, de aceea trebuie mereu alimentata. Cantitatea de fier zilnica de care are nevoie organismul variaza in functie de varsta si sex.
Daca unui copil ii trebuie intre 7 si 10 miligrame de fier pe zi, absolut necesar procesului de crestere si dezvoltare, unui adolescent ii trebuie intre 10 si 16 miligrame de fier in timp ce unui barbat ii sunt suficiente 9 miligrame pe zi. Femeile adulte au nevoie de 16 miligrame.
In functie de sursa din care provine, exista doua tipuri de fier, cel care provine din carne, ficat, peste si altul care provine din vegetale. Insa, indiferent de provenienta, la nivelul tubului digestiv, fierul este foarte bine asimilat.
Cele mai bogate alimente in fier sunt carnea de vita, ficatul si galbenusul de ou. Fierul se mai gaseste in peste si ulei de peste, nuci, alune, fasole, telina, varza, legume cu frunze verzi.
Atentie, insa, la alimentele care pot bloca absorbtia fierului, ceaiul verde, cafeaua si bauturile carbogazoase dulci, sa nu fie consumate in exces.
Acum, primavara, o cura de suc de urzici ar fi binevenita pentru persoanele anemice, dar si pentru cele care sufera de boli ale sangelui. Se spala bine urzicile proaspete, se lasa la scurs, apoi uscate se dau prin masina de tocat carne, dupa care sucul se strecoara prin tifon sau o panza rara si se pastreaza la frigider, in sticle de culoare inchisa, bine astupate. Zilnic se beau cate patru, cinci linguri de suc de urzici. Sa nu te ingrijoreze gustul metalic pe care il vei simti in gura. Este de la fierul din compozitie.
Un regim alimentar echilibrat, fara excese ori obsesii, iti poate asigura zile senine de care sa te bucuri alaturi de ceilalti si in care sa iti poti desfasura activitatea sanatos si cu randamente.
Sursa:Ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!