Credincioşii catolici au sărbătorit Paştele duminică, pe 8 aprilie, iar cei ortodocşi peste o săptămână, pe 15 aprilie.După ce în ultimii doi ani Paştele ortodox şi cel catolic au fost sărbătorite în aceeaşi zi, pe 4 aprilie în 2010, respectiv pe 24 aprilie în 2011, calendarul Pascal nu a mai coincis si în 2012 pentru cele două religii.
Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri pe care catolicii le practică în ziua Sărbătoririi Învierii Domnului este stropitul. La început, stropitul se făcea cu apă, ulterior fiind folosit şi parfumul.
Apa este simbolul purificării încă din precreştinism şi pentru că ea provine din fântâni, a apărut şi obiceiul împodobitului cu ouă a fântânilor din satele populate de nemţi.
Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Zeiţa se numeşte ’’Ostera’’, denumire din care provine şi cuvântul ’’Ostern’’, care înseamnă Paşte. Deşi îşi are originea în Germania, obiceiul a fost adoptat şi de majoritatea catolicilor din Ardeal. Printre alte obiceiuri se numără dăruirea şi ciocnirea ouălor vopsite.
Din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă, adică separarea Bisercii Creştine Ortodoxe de cea Romano-Catolică, Paştele se sărbătoreşte, la intervale diferite, care variază de la o săptămână - cum se întâmplă anul acesta - la cinci săptămâni - cum s-a întâmplat în 2008.
Conform recensământului din 2002, în România erau peste un million de cetăţeni care s-au declarat romano-catolici (aproximativ 4,5% din populaţie la acea vreme).
Peste 200 de credincioşi, la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica
Conform Ziarului Monitorului de Suceava,peste două sute de credincioşi, localnici, dar şi pelerini, au asistat, sâmbătă noapte, la Slujba de Înviere de la Basilica Minor din Cacica, Sanctuar naţional al Bisericii Catolice, unul dintre lăcaşurile cele mai importante din ţară.
O slujbă relativ scurtă, obişnuită catolicilor, de aproximativ două ore, în care credincioşii au luat lumină şi s-au bucurat de Învierea Domnului a fost urmată de un tur al bisericii, în care preoţii şi oamenii laolaltă au cântat „Christos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând / Şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava!Sursa video:MonitoruldeSuceava.Tv
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!