O companie minieră cu peste 1.200 de angajaţi în urmă cu zece ani a ajuns la mila lichidatorilor. Active de peste 10 milioane lei, inclusiv foste perimetre miniere, sunt scoase la licitaţie în 31 octombrie. În prezent, doar 72 de salariaţi mai figurează la MinBucovina SA, companie de stat, iar rolul acestora este unul de pază a activelor,scrie evenimentul.ro.
Un lichidator din Iaşi scoate la vânzare foste perimetre miniere din Bucovina. Un ajutor de stat, de peste un milion de euro, acordat ilegal în 2005, a adus pe butuci compania minieră MinBucovina SA, deţinută de Ministerul Economiei. În 2004, firma numără peste 1.200 de angajaţi, iar anul trecut doar 72 dintre aceştia mai figurau în acte. Declinul a început în 2007 când Comisia Europeană a somat România privind acordarea ajutorului ilegal, iar răspunsul instituţiilor statului a fost de lichidare voluntară a companiei, în 2008 fiind decretat falimentul. Inevitabil, în fiecare an au fost disponibilizaţi, pe rând, sute de oameni. "Este totuşi păcat pentru istoria mineretului dornean că s-a ajuns aici. Consider că s-ar fi putut găsi soluţii de redresare pentru continuare activităţii miniere în Bucovina, înainte de intrarea societăţii în faliment", a declarat fostul director al MinBucovina, Gheorghe Iordache, în cadrul unei interviu acordat presei sucevene în acest an.
Perimetre miniere, vândute bucată cu bucată
MinBucovina a avut ca obiect de activitate extracţia, prelucrarea şi comercializarea resurselor minerale utile: minereuri feroase, neferoase, substanţe utile nemetalifere şi roci utile. În anul acordării ajutorului de stat, MinBucovina înregistrat un proit de jumătate de milion de lei pentru ca, în 2006, să aibă o pierdere de 5,1 milioane lei. În doar şapte ani, datoriile societăţii au crescut de 15 ori. Pe 31 octombrie 2013, Management Reorganizare şi Lichidare Iaşi scoate la licitaţie 32 de active: 16 foste perimetre miniere, o pensiune turistică, un sediu administrativ, un club minier, un laborator, două proprietăţi industriale, o fostă carieră, autoturisme, echipamente şi apartamente. Preţul unui fost perimetru minier este cuprins între 3.000 şi 2,3 milioane lei. Valoarea totală a activelor trece de 10 milioane lei, dar debitele, conform tabelului de creanţe, ajung la 18,79 milioane. O parte din datorii a fost stinsă anii trecuţi, când o companie chineză a cumpărat o carieră de extragere a cuprului. Compania chineză a preluat şi 50 de angajaţi.
Cine trebuie să încaseze bani din vânzarea activelor
În tabelul creanţelor, întocmit în 2008, au fost acceptaţi 186 de debitori, 147 dintre aceştia fiind foşti salariaţi, cei mai mulţi fiind înscrişi cu suma de 23.500 lei. Datoria cea mai mare trebuie însă să o încaseze tot statul, prin Direcţia de Finanţe Suceava, suma fiind de 12,87 milioane lei. La aceasta, se adaugă BRD (1,5 milioane lei), diverse firme private, precum şi primării. Activele MinBucovina au mai fost scoase la licitaţie în mai multe rânduri în ultimii trei ani, dar, până în prezent, nu au stârnit interes. (Alex Andrei)
Fostele perimetre miniere scoase la licitaţie sunt Dealul Negru (2), Leşul Ursului (10), Dealu Rusului, Valea Putnei Prasca, Căprăria şi Nepomuceni. De asemenea, pe tarabă este scoasă şi fosta carieră de la Dadu Cârlibaba, pensiunea turistică Tolovanu, sediul administrativ din Vatra Dornei, proprietăţi imobiliare din Vatra Dornei şi Iacobeni, precum şi autoturisme, echipamente şi apartamente
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile dumneavoastra aici!
Comentariile injurioase sau care conțin cuvinte obscene, vor fi șterse,de asemenea și comentariile care aduc atingere demnității!
Comentariile care sunt postate cu scopul de a face reclamă sau care conțin linkuri spre site-uri vor fi șterse, de asemenea tot ceea ce este reclamă directă sau mascată, va fi șters!